Kolumna

Kreativni!
Mogoče je bil pred mojimi dejanji celo prej naziv, ki sem ga dobil pred 20 leti. Kaj sploh je kreativnost, tega se sploh nisem zavedal, ker mi titula ni nič pomenila, sem pa skozi delovne izkušnje izvedel čudne stvari, ki se štejejo za kreativnost. Pod kreativnost se žal v frizerstvu večinoma štejejo ravne ostre linije. Asimetrija je pa največkrat zloraba za kreativnost. Jaz kreativnost drugače jemljem, bolj življenjsko kot vsakdanjik. V vsakem človeku jo je nekaj, da lahko preživi iz dneva v leto.

 

Kaos
Z leti sem postal mojster, kako se znajti v kaotičnih situacijah, ko se ti plan A podre, ko ne pride model želenim tipom lasu na snemanje, ko pozabiš določeno orodje ali produkt, ko naročnik ali stranka preizkušata tvoje živčne vzdržljivosti. V situacijah, v katere si pahnjen nepredvidljivo in se moraš znajti, takrat začnejo bliskovito šibati nenavadne ideje, rešitve, ko sam sebe presenetiš. Veliko kreativnih idej je nastalo na ta način, spontano. Na odru poči elastika, pa narediš vozel s trakcem, ki si ga ravnokar odtrgal iz srajce, in dobiš čudovito pentljo. Stranka se premisli glede frizure, ki si jo ravnokar postrigel ali pa se je stranka sama ostrigla, pa moraš popravljati ta kaos. Največkrat je pa kaos na snemanjih, modnih revijah, ali ko zamuja stranka v salonu, pa ves ta kaos spelješ. To zahteva veliko kreativnosti, seveda idejne. Kaos zahteva hitre, modre, drzne odločitve.

 

Lenoba
Seveda fizična in ne možganska, neupoštevanje ustaljenih principov, tehnik, razmišljanja, dosežkov. Ne ljubi se ti narediti enako, kot je že nekdo, ali pa se zavedaš, da ne znaš, ali pa je predolg postopek do želenega rezultata. Takrat začneš razmišljati “my way”, ustaljene stvari obrneš na glavo, lotiš se na koncu namesto na začetku, vključiš stvari, ki se sploh ne smejo uporabljati pri določenem postopku dela. Takrat pride do zelo uporabnih kreativnih idej, ki se običajno približajo še večji, širši publiki. Običajno to ni inovacija, ampak izboljšava obstoječe rešitve, poenostavljenost in funkcionalnost izdelka. Takrat narediš več z glavo kot z rokami. Je premišljena fizična lenoba.

 

No money
Dobra ideja ne zahteva velikih vsot denarja. Dobri primeri so mlada start up podjetja, ki se skorajda brez denarja, s pravo kreativno, dotlej nevideno idejo prebijejo v svet miljonarjev. Spomnite se, ko ste bili otroci, mladostniki brez denarja, ko je bila vaša nedolžnost, transparentnost največja moč pri kreativi. Kreativa ti pomaga odrasti, vzgojiti, usmeriti svoj jaz. Žal pa z leti izgubljamo svojo otroškost, ko smo si vse upali, verjeli vase. Z leti pa to izgubljamo, postanemo previdni in s tem tudi naša kreativa peha. To običajno rešimo tako, da se povežemo v tim, iz katerega črpamo kreativne ideje ali pa jih skupaj z drugimi sestavljamo.

 

Zame je še vedno prvi in največji kreativec Bog, ki je iz nič ustvaril nas, naš svet in pa stvari, iz katerih mi lahko naprej kreiramo in ustvarjamo. Sem pa že srečal ljudi, ki jih je misel, da bi presegli njega, ugonobila; ni ga in ga ne bo, ker je samo en Kreator. Amen.

 

Tomaž Turk