Kolumna: Tomaž Turk

ČRNA

"Zakaj frizerji nosijo črna oblačila, Thomas," me je vprašal nemški režiser. Ta dilema me je prevzela med fitingom na pripravo frizur za snemanje nemškega oglasa za VW. "Uau, kakšno vprašanje, režiser," sem najprej odgovoril. Režiser mi je skozi pogovor naznanil, da je večinoma v svojem življenju, ko je delal z frizerji ali ko se je sam strigel v salonu, opazil, da so bili frizerji pogosto oblečeni v črno. "Frizerska sekta," sem mu odgovoril v smehu. Nato sem mu pojasnil, da je to del kulture oz. norme "dress for success" ali v prevodu "oblači se za uspeh". "Zgledamo urejeni, brezčasni," sem nadaljeval zgodbo. Pri tem sem izpostavil, da frizerkam ali frizerjem zjutraj ni treba razmišljati, kaj bodo oblekli ali kako bodo kombinirali styling, saj je to že del kolektivne zavesti v salonu – smo ekipa.

Zazdelo se mi je čudno, ko sem se spomnil frizerskih šol in salonov, kjer so nosili bele halje. To je v večini primerov povzročalo veliko strahu in joka pri otrocih, saj si zgledal kot zdravnik, pripravljen narediti plombo. Morda bi morali biti brivci oblečeni v belo, glede na to da iz brivstva izhajajo zobozdravniki in kirurgi. Zato tudi stomatološki stol izgleda kot brivski.

Nenazadnje izgledaš zelo urejen v črni, ko končaš delo v salonu, in lahko mirno greš na večerjo ali v opero. Črno smo uvedli leta 2010, ko sem bil vodja salona, kar je sprožilo veliko negodovanja med sodelavci. Kljub prvotnemu upiranju smo bili prvi.

V bistvu me je to vprašanje tako razvnelo, da sem se odločil poslužiti umetne inteligence.

Frizerji pogosto nosijo črna oblačila iz več praktičnih in profesionalnih razlogov:
Madeži: Frizerstvo vključuje delo z barvami in drugimi izdelki, ki lahko zlahka obarvajo oblačila. Črna učinkovito skrije te madeže, tako da bodo stilisti ves dan videti urejeni in profesionalni.
Vizualno nevtralno: Črna zagotavlja nevtralno ozadje, ki omogoča stilistom in strankam, da vidijo pravo barvo las z minimalnimi motnjami. To pomaga pri svetovanjih, barvnih ocenah in doseganju želenega končnega rezultata.
Profesionalnost: Črna oblačila običajno dajejo občutek prefinjenosti in čistoče, kar se dobro ujema s profesionalno podobo, ki jo želijo prikazati frizerji.
Enostavno vzdrževanje: Črna oblačila so na splošno enostavnejša za nego in vzdrževanje, saj zahtevajo manj pogosto pranje in likanje v primerjavi s svetlejšimi barvami.
Vsestranskost: Črna je vsestranska barva, ki jo je mogoče preprosto kombinirati, odvisno od okolja salona in strank. Stilisti lahko črno barvno paleto opremijo z različnimi slogi in tkaninami, da izrazijo svojo osebnost.
Praktičnost: Črna oblačila so na voljo v različnih stilih in velikostih, kar stilistom olajša ustvarjanje in vzdrževanje delovne garderobe.

Pomembno je vedeti, da vsi frizerji ne nosijo izključno črne barve. Nekateri saloni imajo lahko posebna pravila oblačenja, medtem ko drugi dovoljujejo bolj individualno izražanje v okviru določenih smernic. Toda črna ostaja priljubljena izbira zaradi svoje praktičnosti, profesionalnosti in vizualne nevtralnosti.

Poleg tega je črna klasična in elegantna barva, ki dopolnjuje različne frizure in omogoča, da se osredotočite na strankine lase in ne na frizerjevo obleko.

Amen.
Tomaž Turk