Kolumna: Sašo Kremič

LASJE/HAIR
WE ALL HAVE IT, BUT HAVE YOU EVER REALLY THOUGHT ABOUT IT?

V slovanski mitologiji so lasje veljali za simbol veličine, bogastva, izobilja in sreče. To kaže, da so si ljudje že od nekdaj prizadevali ohraniti lase zdrave in lepe.

Za veliko večino populacije so danes lasje nekaj samoumevnega, nekaj kar preprosto imamo. Menim, da je prizadevanje za urejenost dandanes manjše, kot je bilo včasih. Ljudje ob skrbi za videz kar pozabijo na urejenost frizure.

Že leta seznanjam oziroma izobražujem tako frizerje kot tudi stranke o trendih, tehnikah, tehnologiji za lase in pomembnosti le teh. Zame predstavljajo lasje nekakšen okvir ali kot temu pravim, naša krona. Z njimi lahko manipuliramo izgled, poudarimo naš slog in izražamo karakter.

V trenutku, ko človek izgubi to izredno kompleksno strukturo - katera ga krasi, poudarja oziroma kaže njegov značaj, na lase začne gledati popolnoma drugače. V Angliji sem se prvič srečal z urejanjem lasulj. Obišče nas ogromno strank, ki trpijo za izgubo las in zato nosijo lasulje. Trevor Sorbie je ustanovitelj oziroma ambasador združenja . To je organizacija, s katero pomagamo obolelim za rakom in tistim, ki trpijo za izgubo las. Prispevamo k ohranjanju notranjega zadovoljstva, veselja in tistega najpomembnejšega - samozavesti. Njihov glavni strah je, da jih moderna družba morebiti ne bi sprejela. Dejstvo je, da si nihče ne želi ostati brez las. Ti ljudje zato posegajo po lasuljah, ki so vrhunske kvalitete, narejene iz naravnih las. Oblikovanje, striženje in barvanje slednjih pa zahteva ogromno znanja, odlično poznavanje las in njihovih lastnosti.

Poznavanje mehanike človeškega lasu ni pomembno samo v kozmetični industriji, simulacija las predstavlja enega največjih izzivov v animaciji virtualnega človeka. Prav poznavanje in razumevanje strukture in lastnosti las je ključnega pomena za doseganje najboljših rezultatov. Vedeti moramo, da je karakteristika las nedvomno močno povezana z rasno skupino, vplivom gravitacije na določeno karakteristiko in spontano ˝ukrivljenost˝ lasu.

Poznavanje las in razumevanje pravil njihovega oblikovanja je zelo pomembno za slehernega frizerja, zato je konstantno izobraževanje ključnega pomena. Za ustvarjanje frizure je zelo pomembna preciznost, simetrija, ravnovesje in predvsem spoštovanje smeri rasti las, splošne oblike, strukture lobanje in osebnega sloga modela ali stranke.

Frizerstvo je polno pravil, zato zahteva ogromen fokus. V trenutku, ko enkrat poznate in tudi razumete vsa pravila in odzivnost las, ki predstavlja kompleksen material in velik estetski segment naše družbe, lahko postanete bolj kreativni in inovativni pri kreiranju oblik kot tudi kemičnem obdelovanju las.

Na mojih socialnih omrežjih ste verjetno že zasledili, kako hiter je lahko vzpon v tujini. V štirih mesecih sem pridobil naziv Trevor Sorbie International Educator. Izobražujem frizerje, ki prihajajo na našo akademijo z vseh koncev sveta. Od tečajnikov se tudi sam lahko ogromno naučim. Vsak izmed njih ima vsak svoj lasten slog in vsekakor povsem drugačno vizijo. Frizerstvo zame predstavlja umetnost, kjer se lahko izraziš in s tem razveseliš osebo, kateri ustvarjaš “krono”.

Udeleženci akademije utrjujejo znanje bazičnih tehnik striženja in discipline pri izvajanju le teh. Žene jih neizmerna volja po znanju, razumevanju določenih tehnik in odzivu las. Zavedajo se, da ob poznavanju vseh bazičnih tehnik in njihovem razumevanju, lahko lažje in bolj samozavestno izvajamo oziroma kreiramo tehnike modnega kreativnega striženja.

Zgodi se lahko, da našo kreacijo sprva večina ljudi oceni kot čudno ali grdo, nesprejemljivo. Vendar, ali veste, da naše oko ni vajeno novih oblik, dizajnov, kombinacije barv? S časoma tudi oko sprejme vse, tudi tisto, kar je bilo na začetku čudno ali celo nesprejemljivo. Pojmi se hitro obrnejo. Nesprejemljivo postane sprejemljivo ali še več - postane trend!

Izobraževanje je torej zelo pomembno za vse frizerje, neodvisno od njihovih preteklih izkušenj. Mislim, da se ključ do razvoja idej skriva v sodelovanju in vzpodbujanju drug drugega.

Po mojem mnenju so najkvalitetnejši tisti individualni seminarji, pri katerih nas mentor spremlja ob vsakem gibu telesa, pri vsakem rezu … Tudi za nas, ki morda že leta prenašamo znanje, spodbujamo razumevanje tehnik striženja kot tudi učimo tehnologije barvanja, so nenehna izobraževanja (TRAIN THE TRAINER) zelo pomembna.

Enako velja zame. Čeprav trenutno delujem v globalnem vrhu frizerstva, to ne pomeni, da se je zgodba zame končala. Zgodba se je šele začela.

Naj omenim, da je bistvenega pomena tudi izobraževanje naših klientov. To pomeni razlaga procesov, ki se dogajajo na oziroma v njihovih laseh.

Vrhunska prostorska predstava in občutek za estetiko sta nepogrešljivi lastnosti, ki oblikujeta dobrega frizerja. Ni pomembna le dovršenost tehnike striženja, stiliranja ali barvanja las. Najpomembnejše je, da frizura, ki jo kreiramo, dopolnjuje, izraža karakter in identiteto osebe, ki jo bo nosila.

Z izrekom ˝Obleka naredi človeka˝ so nam zasidrali v zavest, da kar damo nase, določa naš karakter, izraža našo identiteto, in če hočete, usmerjenost - tudi avtomobil na svoj način predstavlja status.

Kaj pa lasje?

Se vam ne zdi, da je to prioriteta? Konec dneva je avtomobil v garaži, obleka konča v pralnici ali v omari, in ko goli stojimo pred ogledalom, lahko spoznamo, da nas krasijo in izražajo našo lepoto in identiteto prav lasje.

Lep pozdrav!

Iz Londona,
Sašo Kremič (Sasho Kremich)
TREVOR SORBIE International Educator