Kolumna: Sašo Kremič - London Calling

Pomlad je čas za nove začetke, zato sem letošnjo pomlad tudi sam začel razmišljati o novem začetku. Glede na moje pretekle izkušnje je bila ena od idej odprtje lastnega salona in akademije, kjer bi delil znanje, saj je za menoj že precej let edukatorskega dela. Odločil sem se, da se še prej postavim pred izziv – se poskusim v Londonu. Moja želja je bila postati del ekipe Sassoon, saj je ta pojem frizerstva. Prepričan sem, da sem sposoben, saj mi je to potrdila tudi Eden Sassoon (hči pokojnega Vidala Sassoona). Ko sem bil postavljen pred vprašanje, ali poskusiti, sem se v zadnjem trenutku premislil. Prijatelj, ki je zaposlen v omenjenem salonu, me je prepričal naj grem raje na sestanek v salon Trevor Sorbie. Trevor in Vidal sta bila dolgoletna sodelavca. V letih, ki so minila, je Sassoon pristal pod okriljem ogromne korporacije. Delo tam je sedaj precej drugačno – komercialno. Po sestanku v Sassoonu sem močno premislil in se na koncu odločil poslati svoj CV v Trevor Sorbie. Takoj so me kontaktirali, poklicali na sestanek, pregledali moje dosedanje delo, bili zainteresirani za sodelovanje in mi sporočili datum testa.

V tujini življenjepis in portfolio nista dovolj, zato sem moral opraviti trade test. Tako imenovani ‘’trade test’’ je praktični preizkus tehničnega znanja. Sestavljen je iz petih striženj, ki so določena s strani ekipe Trevor Sorbie. Za test je potrebno najti pet modelov, za urejanje katerih je na voljo pet ur. Pred testom so mi zaupali, da ga uspešno opravi le peščica – več kot 95 % frizerjev s celega sveta pa je žal neuspešnih. Z moje strani je bilo zato prisotno nekaj strahu, a vseeno sem bil prepričan v svoje znanje, sposobnosti, predvsem pa sem se zavedal, da me odlikuje preciznost. Test sem uspešno prestal. Celoten TREVOR SORBIE ART TEAM mi je izkazal veliko spoštovanje.

Sledil je ‘’vardering’’, to je enomesečni intenzivni trening, v času katerega si moraš za vsak dan priskrbeti tri modele za frizure, ki so določene po programu tako imenovanega ‘’vardering pack-a’’. Po enem mesecu intenzivnega treninga sledi končna predstavitev. Pripraviti je potrebno devet določenih frizur, poleg tega tudi dve striženji po lastni izbiri (creative haircuts), kjer izkažeš svojo kreativnost. Ključnega pomena je, kako znaš presoditi tip las, rast las in primernost izbire glede na to ali bo določena frizura primerna za določeno obliko glave.

Med procesom ‘’vardering-a’’ je bil Trevor odsoten, zato se je doba podaljšala za teden dni. Bil sem postavljen pred še težjo nalogo, saj je to pomenilo dodatnih 15 modelov, ki pa jih ni bilo lahko najti. Po drugi strani pa je teden dni več pomenil več možnosti za odkritje še primernejših modelov za končno prezentacijo. Finalna prezentacija je ključna. Eden izmed kriterijev je tudi trud iskanja estetskih modelov. Za estetski segment ne šteje le frizura, pomemba je celotna podoba. Tako je neizbežno iskanje make-up artista in ustreznih kosov oblačil. Sam glede tega nisem kaj dosti kompliciral, saj menim, da morajo pri celotni podobi izstopati frizure in dovršenost tehnik striženja.

Nekatere frizure sem delal še zadnji dan, saj so lasje od priprave do predstavitve rasli in sem jih moral osvežiti. Eden izmed modelov mi je zadnji hip odpovedal, zato sem ob siceršnji stiski s časom moral najti še drug model.

V Sloveniji nismo vajeni takšne prakse, zato je domače in prijatelje ves čas zanimalo, kako prezentacija poteka. Želel sem prositi nekoga, da fotografira, vendar se ne bi čutilo vzdušja. Odločil sem se, da raje posežem po funkciji Facebook Live. Tako so lahko moja družina, veliko prijateljev in nenazadnje kolegov frizerjev v živo spremljali mojo predstavitev. Mislim, da Trevor niti ni vedel, da svojo prezentacijo prenašam tudi v živo, vse do zadnjega, ko sem mu to zaupal.

Trevor je precizno preveril vsako moje striženje in iskal morebitna odstopanja oziroma napake. Seveda nisem uspel ostati ravnodušen. Malo se mi je tresel glas, pozabil sem kakšno angleško besedo, skratka čutil sem napetost. Kako le ne bi, striženja je preverjala frizerska ikona osebno. Podzavestno sem bil prepričan vase. Upravičeno. Ne le, da sem test opravil, opravil sem ga z odliko. Takšnih komplimentov si človek lahko samo želi. Čez nekaj dni me je presenetilo elektronsko sporočilo. Trevor mi je zaupal, da je bila to ena najboljših predstavitev v vseh 35 letih delovanja njegovih salonov. Izrazil je ponos, da sem postal del njegove ekipe. Preveril je svojo evidenco frizerjev in dejal, da sem prvi in edini Slovenec v njegovi ekipi. Trenutno sem del ekipe v salonu Trevor Sorbie Richmond. Zame to predstavlja neizmerno čast. Po prvem mesecu dela so mi sporočili, da me želijo za mednarodnega edukatorja, zato sem z novembrom že pričel s poučevanjem frizerskih asistentov pod okriljem Tiziane Di Marcelli, Toma Connella in Ryana Forsythea, ki so glavni edukatorji. Po desetih ‘’sešnih’’ edukacij me čaka še ena predstavitev, pri kateri bodo morale biti frizure v praksi tehnično dovršene in teoretično predstavljene. Ko bom osvojil naziv TREVOR SORBIE International Educator, bom lahko samostojno učil asistente in ostale tečajnike naše akademije. Akademija TREVOR SORBIE deluje po celem svetu. Prisotna je tako v Evropi, Ameriki, kot tudi Aziji. Moja pot se po prihajajoči predstavitvi še ne bo ustalila, saj sem bil povabljen tudi v tako imenovani TREVOR SORBIE ART TEAM. Za ta preskok me čaka priprava štirih modelov, štirih še bolj kreativnih frizur. Selitev v tujino ni nikakršna garancija za uspeh. Potrebno je ogromno volje, znanja in predanosti.

Del mojega življenja lahko spremljate preko Facebooka (kjer si lahko tudi ogledate prezentacijo) ali Instagrama, ki ga uporabljam kot nekakšni vizualni dnevnik.

Saša Kremiča lahko spremljate na facebooku in instagramu.

Facebook:
http://facebook.com/sashokremich
www.facebook.com/sashokremich.hair

Instagram: @sashokremich