KAKŠNA BO PRIHODNOST FRIZERSTVA PO COVID-19? MITJA SOJER

Ko se je sredi marca ustavilo javno življenje, se je marsikdo spraševal, kaj bo vse to prineslo za sabo in kakšna prihodnost nas čaka. Nekaj domačih in tujih frizerjev smo vprašali za njihovo mnenje, kako bo dana situacija vplivala na frizerstvo v prihodnje. Danes vam predstavljamo vidik Mitje Sojerja.

Pandemija kornonavirusa je tudi frizerski svet zelo prizadela. Ekonomsko smo na letni ravni saloni že izgubili približno 2–3 obiske, en obisk bomo lahko morda še nadomestili, več žal ne.

Precej so se nam spremenile razmere pri delu, zaradi ukrepov smo morali prilagoditi naše ustaljeno delo. Zdaj lahko sprejmemo manj strank, pri delu moramo uporabljati maske in vizirje, dodatno razkužujemo delovni prostor za vsako stranko, manj je druženja, tudi klepeta. Tudi stranke so manj sproščene in bolj previdne, nekatere tudi nezaupljive, to se pozna še posebej v trgovskih centrih, ki se jih še izogibajo. Na žalost se trenutno zato več pogovarjamo o zdravstveni varnosti kot o modi. Porabili bomo še kar veliko energije, da se vrnemo v “pravo formo”. Po poletju pa se bojim, da se bo tudi v salonih pokazala gospodarska kriza in se bo zmanjšal obisk, kar zna biti usodno tudi za zaposlenost v naši stroki.

Velik udarec se je že pokazal tudi na naših poslovnih druženjih, sejmih, prireditvah in izobraževanjih, v prihodnje pa se bo v bistveno zmanjšani obliki in v največji možni meri preneslo na splet. V frizerski industriji se nekatera podjetja tega že dobro zavedajo in pomagajo, tako nam je Paul Mitchell že poslal brezplačne pakete materiala, da se čimprej vrnemo v normalo.

Za konec pa še malo optimizma, lasje še vedno rastejo, idej nam ne bo zmanjkalo in opravljamo najlepši poklic na svetu.

Mitja Sojer Mič, Slovenija