Kaj nas je naučila recesija?

Jamie Brooks o tem, kaj nas je naučila zadnja recesija

Prihodnost ni rožnata, a preživetje v recesiji ni nič novega za Jamieja Brooksa, soustanovitelja londonskega salona Brooks & Brooks, saj je preživel že pet recesij, vodil podjetje skozi finančni zlom leta 2008 in se šolal v času črne srede v devetdesetih.

»Pri zadnji krizi smo se ukvarjali s pomanjkanjem denarja, tokrat pa je v ospredju zdravje in jo moramo obravnavati drugače. Če je šlo pri prejšnji recesiji za denar in so se zapirale banke, investitorji, gre tokrat za ohranjanje socialne distance, kot posledico pa tokrat opažamo družbene spremembe, ki jih čutijo vse industrije. Po covidu bomo videli drugačno kulturo, v kateri bodo ljudje manj strpni do gneče v avtobusih ali polnih lokalih. V večji meri se bodo zavedali pomena čistoče. Vse to bo v veliki meri vplivalo na poslovanje in na nastalo situacijo se moramo pripraviti.«

Kaj se je Jamie naučil med zadnjo recesijo in kako lahko lekcije uporabite danes?

1. Med zadnjo recesijo je salonsko poslovanje naraščalo, saj so ljudje iskali pobeg, in tudi zdaj je tako. Iščejo pobeg od vsakdana, zato poskrbite za pozitivno vzdušje v salonu in kar najboljšo izkušnjo vsake stranke.

2. Če ne veste, kaj počnete, tudi vaša ekipa ne bo. Določite načrt in se ga držite.

3. Poskusite narediti korak nazaj in poglejte, kako je vse videti z distance. Ko smo sami vpleteni v dogajanja, se hitro zgodi, da sprejmemo napačno odločitev.

4. Osredotočite se na prednosti vaše osnovne dejavnosti in delajte na njih. Naj vas pri tem nič drugega ne zavede.

5. Dobro premislite o uvedbi novosti, kot so npr. popusti. Ne naredite ničesar, česar ne bi naredili tudi v »normalni« situaciji.

6. Pripravite načrt B, C in D - če bo slučajno prišlo do ponovnega zaprtja salonov. Bodite pripravljeni. Sledite svojemu instinktu, ostanite aktivni in ne mirujte.

7. Zapomnite si, da je stranka kralj. Pri salonu je pomembno vse. Od storitve do celotne izkušnje obiska salona. Poiščite ravnotežje med omejitvami in razvajanjem, da bo stranka deležna maksimalne izkušnje.

8. Trenutna situacija spominja na vožnjo z vlakcem smrti in marsikdo ne želi biti na njem. Potrudite se biti kar se da normalni ne glede na situacijo.

www.brooksandbrooks.co.uk
Instagram: @brookshair