Journey to My Destination

Dokumentarni film o frizerstvu, ki vam bo dal misliti

Vsak od nas ima svojo unikatno inteligenco in svoje talente. Le določene inteligence in talenti imajo v družbi večjo veljavo. Večina je osredotočena le na nekaj od njih. Predvsem prednjačita matematika in znanost, prav tako znanje tujih jezikov. Kreativnost in ustvarjanje nečesa z rokami je vse prepogosto spregledano. Čeprav imajo te lastnosti tisti, ki razmišljajo izven okvirjev in uresničujejo ideje. Njihove spretnosti so najpomembnejši faktorji nekaterih fantastičnih karier. Ena med njimi je frizerstvo.

V dokumentarnem filmu Journey to My Destination Sally Brooks, Britanska frizerka leta 2017 in 2018, pojasnjuje, zakaj frizerstvo zmotno velja za »kariero v skrajni sili«. Dejansko pa je kariera mnogih priložnosti, rasti in sprememb skozi življenje posameznika. Sally nas v dokumentarcu skupaj s snemalcem Gabrielom Maciuca, ki je tudi brivec, popelje skozi različne možnosti, ki jih prinaša frizerski poklic. Pri tem se pogovarja z nekaj največjimi imeni frizerske industrije, ki delijo svoje zgodbe.

Daje nam tudi unikaten vpogled, kaj pomeni, če si med najboljšimi. Vsi so si enotni, da moraš za uspeh trdo garati, se odrekati, a ker v svojem delu neizmerno uživajo, lažje premagajo ovire na poti. Podobno je s kreativnostjo. Zmotno je razmišljanje, da gre pri tem za magijo, ki te zadane, ko npr. hodiš po cesti. Biti moraš zelo discipliniran.

Na poti navzgor smo deležni mnogih kritik. Včasih preprosto potrebujemo »brco«, da se soočimo s svojimi strahovi in gremo naprej boljši. Prav tako ni najbolje, da vedno upoštevamo vsa mnenja in nasvete, ki smo jih deležni, saj se lahko oseba, ki nam svetuje, tudi zmoti. Tom Connell pravi, da ni sramotno, če si zadaš visoke cilje, kako dober bi rad bil, vendar se moraš truditi, da boš ta cilj počasi tudi dosegel.

Zmotno je mišljenje, da če ti nič drugega ne uspe, si še vedno lahko frizer. Zadaj je veliko znanja: od tehničnega do komunikacijskih veščin, psihologije. Biti dober frizer je celovito popotovanje, ki zahteva veliko veščin. Vsi sogovorniki so si enotni, da je za uspeh pomembno trdo delo. Več boš vložil, več boš dobil. Torej se vsekakor splača potruditi.

Za Cosa Sakkasa je uspeh, da se zjutraj zbudiš in se veseliš, da boš šel v službo. Frizerstvo je vedno na vrhu seznama najsrečnejših poklicev in je kariera, ki jo je vredno raziskati. Kateri drugi poklic ti še omogoča, da imaš lahko svoj posel, ustvarjaš trende in potuješ po svetu? Za tiste s prirojenimi talenti, pravim mentorjem in pripravljenostjo opraviti veliko trdega dela bi bilo frizerstvo lahko ravno prava kariera.

Sally Brooks je prepričana, da je danes za frizerje več možnosti, priložnosti in platform za predstavitev kot kadar koli prej. In nove generacije si želijo, da se jim zgodijo nove stvari. Oni so naša prihodnost, naša naloga je, da jih usmerjamo, jim ponudimo platformo, da se izrazijo. Delite z njimi svoje znanje, spodbujajte in vodite jih, ko gredo čez težko obdobje, in proslavljajte z njimi, ko jim uspe. Med njimi je morda umetnik, ki bo v družbi spremenil pogled na mlade frizerje in bo inspiriral naslednje generacije.

Sally zaključi film z mislijo: »Če slediš svojemu srcu in strasti, lahko dosežeš, karkoli želiš. Lahko postaneš umetnik, kakršen si želiš biti. Vsak umetnik ima svojo kvaliteto, potovanje in svoj cilj. Kakšen je tvoj cilj?«

Dokumentarni film je sicer namenjen frizerjem, a ob gledanju dobimo nasvete, ki jih lahko brez težav prenesemo tudi v druge poklice. Film je na voljo na thejourneytomydestination.com.

Napovednik si lahko ogledate tu.