Festival skupnosti šol

V sredo, 11. aprila, je v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani potekal tradicionalni Festival skupnosti frizerskih, tekstilnih in oblikovnih šol Slovenije, na katerem so se predstavili dijaki devetih šol iz vse Slovenije. Vsako leto je rdeča nit tema, ki jo določi šola gostiteljica, tokrat je bila to Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ki je za temo izbrala svobodo. Kot je povedal Gregor Markelj, ravnatelj šole gostiteljice, »se spopadamo z mislijo, da je svoboden tisti, ki zna omejitve sprejemati kot priložnost, zato smo nastopajoče izzivalno omejili z barvo, skozi katero so izrazili svojo idejo svobode. Vsaka barva ima mnogo odtenkov, saj ni jasne meje med eno in drugo«.

Zbrane je nagovoril tudi Elido Bandelj, direktor Centra RS za poklicno izobraževanje, ki je povedal, da je »svoboda ustvarjanja nujna v šoli, da lahko svoj talent razvijamo«.

Po predstavitvah dijakov se je na odru dvignil zastor in sledilo je presenečenje – mini koncert skupine Tabu, katere pevka Eva Beus je nekdanja dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo.

Srednja frizerska šola Ljubljana
Dijaki so združili pojme svobode, pink in uniforma. Slednja je lahko moč ali pa tudi nemoč. Pink je plastična vrečka. Je večna.

Srednja tehniška šola Koper
Mladost in lepota. Ujeta v rumeno pentljo optimizma, razigranosti in brezskrbnosti. Sčasoma zbledi, se razrahlja in pade. Ostanejo pa sanje.

Srednja šola Sevnica
Dijaki so našli navdih v modri barvi, ki jo najdemo tudi v občinskem grbu. Modra je barva globin oceana, neskončnih voda in neba. Deluje spodbujevalno in prinaša razumevanje, utrjuje samozaupanje.

Srednja ekonomska, storitvena in gradbena šola Kranj
Skozi rdečo barvo energije so dijaki predstavili mitološkega feniksa, ki simbolizira preporod, osvoboditev in upanje na lepši svet.

Srednja šola za storitveno dejavnost in logistiko Celje
Zelena je življenje, zelena je rast, zelena prihaja, vedno znova. Dijaki so v zeleno pomlad pričesk in oblačil zajeli svobodo, ki je v duhu, v gibu in v glasu. Njihova svoboda odmika oblake, da gre lahko še više.

Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana
Dijaki so navdih našli v citatu Jean-Jacquesa Rousseauja »Človek se je rodil svoboden, a je povsod v verigah.«

Srednja šola za oblikovanje Maribor
Za Maribor je vijolična barva tista, ki osvobaja. Ustvarja harmonijo in prefinjenost. Je barva domišljije. Iz urbane sivine, hitenja nam pomaga na svobodo. Je sproščujoč občutek, ki prihaja iz našega srca. Ko imaš v sebi ta občutek, lahko poletiš.

Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad
Biti svoboden kot ptica. Razprostreti krila in poleteti. Dijaki so predstavili kolekcijo, ki v ospredje postavlja ptice.

Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana
Kot zadnja se je predstavila šola gostiteljica, ki je svojo svobodo iskala v odtenkih bež barve.

Foto: dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana