Darovanje las za brezplačne lasulje malih borcev

V uredništvu se nam je že večkrat zgodilo, da so nas kontaktirale posameznice, ki so želele darovati svoje dolge lase in jih je zanimalo, kam se obrniti. Žal je bil naš odgovor vedno enak. V Sloveniji se nihče ne ukvarja z zbiranjem ali izdelovanjem lasulj, saj je to zelo drago in naj se obrnejo na organizacije v tujini. Običajno smo jih napotili na Little Princess Trust v Veliki Britaniji. Prav zato smo bili v začetku leta še toliko bolj veseli objave na družbenih omrežjih, da frizerski studio iz Domžal zbira lase za omenjeno britansko organizacijo.

»Ker sva se z otrokom nehote znašla na onkološkem oddelku. In ker spoznavava ta svet ... Nam vsem skupaj na oddelku veliko stvari, ki so nam bile prej nekako nepomembne, pride prav. Da bi punčke, punce, ki ostanejo brez las zaradi kemoterapije in obsevanj to obdobje lažje prebrodile, vas pozivam, da darujete svoje lase. Moji gredo defenitivno v ta namen. Če ste za, mi pišite in usmerila vas bom na Nino Smrekar Ivančič in Brigito Smrekar,« je na facebooku zapisala Anja Šlibar. Dodaja še: »Lasje morajo biti dolgi vsaj 30 cm, speti v čop in umiti, vendar brez dodatka balzama.«

Brigita Smrekar je prav tako mamica male junakinje Mije, ki je novembra 2019 zbolela za akutno limfoblastno levkemijo. Deklica je zaradi kemoterapije hitro ostala brez las, a sama lasulje ni potrebovala, saj so ji razložili, da ji bodo lasje po koncu zdravljenja hitro zrasli. Smrekarjeva poudari, da se želja po lasulji pojavi večinoma pri starejših dekletih. Veliko je tudi takih, ki zaradi drugih avtoimunskih bolezni za vedno ostanejo brez las. »Na oddelku sem spoznala nekaj deklet, ki so zaradi dolgotrajnega zdravljenja brez las več let. Zato razumem dekleta, da imajo v določenem starostnem obdobju težave s samopodobo.«

Smrekarjeva po objavi ni pričakovala tolikšnega odmeva, niti ni bila pripravljena nanje. »Namen objave ni bil, da se morate zdaj vsi na silo postriči. Tisti, ki je imel ta namen zaradi sebe ali svoje frizure pa naj las ne zavrže! Najbolj pomembno pa je, da se širi glas, da naši otroci lahko pridejo do brezplačnih lasulj,« še dodaja. Trenutno zbira le lase, ki so daljši od 30 cm, lahko so barvani ali naravni, najpomembnejše je, da so zdravi. Lasje, ki so že odrezani, ne smejo biti starejši od pet let in shranjeni v suhem ter temnem prostoru.

Britanski dobrodelni sklad Mala princesa (Little Princess Trust) brezplačno izdeluje lasulje za otroke, ki so prestali zdravljenje s kemoterapijo in se posledično soočili z izgubo las. Pošiljajo jih tudi v Slovenijo. Če imate dolge in zdrave lase, se bodo otroci onkološkega oddelka prav gotovo razveselili vaših donacij, ki jih lahko darujete na naslov: Brigita Smrekar, frizerski studio 3ka, Ljubljanska cesta 90, 1230 Domžale.

Foto: osebni arhiv Brigita Smrekar