Dan frizerjev

Maribor, 15. maj 2018

Obiskali smo Dan frizerjev v okviru Festivala oblikovanja Maribor, ki je letos potekal že tretjič. Njegov organizator, Srednja šola za oblikovanje Maribor, praznuje letos 70 let delovanja in v ta namen so pripravili tudi slavnostno prireditev, ki je potekala v petek, 18. maja. To je bil hkrati tudi zaključek Festivala oblikovanja Maribor in poklon obletnici same šole.

Na tokratnem Dnevu frizerjev so se predstavili Matteo Susini, Smiljan Škarica, Patrik Trol – Pa3k, Sergej Grosman, Džimi Zemljič in Martin Jurkas, ki so vsi razen Mattea nekdanji dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor. Martina Jurkasa je pot zanesla na Dunaj, kjer je delal po razničnih salonih. Zaključil je tudi štirimesečno izobraževanje na Sassoon Academy v Londonu. Dijakom svetuje, da se po končani šoli cenijo. »Bodite samozavestni, odločni, pogumni in verjemite, da nekaj znate, če končate Oblikovalno.« Na odru se je predstavil s predhodno urejenim modelom, ki ga je postrigel na paž.

Tako Matteo Susini kot Smiljan Škarica sta na prvem modelu pokazala striženje in barvanje, na drugem pa spenjanje. Smiljan dijakom svetuje, da predstavijo, poslikajo svoje delo in ga objavijo na socialnih omrežjih. »Če naredite nekaj, na kar ste ponosni, delite svoje ideje z drugimi.«

Džimi Zemljič je predstavil svoj model, s katerim je lani na tekmovanju v Dubaju dosegel odlično šesto mesto. »Mladi bi se morali udeleževati takšnih tekmovanj. Tako spoznaš, da frizerstvo ni le salon in vidiš širok spekter, ki ga frizerstvo ponuja. Potem si lažje izbereš pot in slediš svojemu zastavljenemu cilju.«

Sergej Grosman se je v svojem nastopu osredotočil predvsem na svoje delo na terenu, kjer preživi večino časa. Predstavil je tudi en avantgardni videz, ki ga je predhodno pripravil. Tudi on je izpostavil pomen družbenih omrežij, ki lahko v veliki meri vplivajo na prepoznavnost frizerja in njegovega dela.

Dan frizerjev je zaključil Patrik Trol – Pa3k, ki je lani na tekmovanju v Dubaju zasedel osmo mesto. Tokrat je s svojo ekipo pripravil pravi šov s koreografijo modelov, delom v živo na modelu, nasveti in glasbenim nastopom.