Cos Sakkas svetuje: Nasveti za kratke lase

Pripravite se za naslednji veliki trend – kratki lasje

Medtem ko ljubitelji dolgih las poudarjajo njihovo vsestranskost in modnost, se po drugi strani kratki lasje vse bolj uveljavljajo. Modeli si strižejo dolge lase in osvajajo modne piste. S kratkimi lasmi so se med drugim ponašale tudi Jennifer Lawrence, Victoria Beckham in Kate Hudson. Cos Sakkas je mednarodni kreativni direktor in vodja izobraževanja pri Toni & Guy. Pravi, da dajejo kratki lasje ženski občutek svobode in individualnosti. “Ženske ne želijo biti klon, ampak si vsaka želi svoj individualni stil,” dodaja Sakkas. “Vaši lasje so vaš najpomembnejši modni dodatek, ki ga ni tako enostavno zamenjati kot npr. par čevljev ali torbico. Vendar pa so na voljo sodobni frizerski pripomočki in izdelki, ki nam določene spremembe vseeno omogočajo. Vprašajte za nasvet svojega stilista!” Če si želi stranka postriči dolge lase, se je treba pred striženjem pogovoriti. Čigava ideja so bili kratki lasje? Je bil to predlog stilista ali je stranka prinesla v salon sliko? Predlaga stilist spremembo zaradi poškodovanih konic ali zaradi spremembe stila? Naredite plan striženja, kako boste postopno dosegli spremembo, da ne bo za stranko prevelik šok. Popeljite stranko na popotovanje, da bo uživala ob postopni spremembi. Tako boste tudi pridobili njeno zaupanje.

Če je stranka tista, ki si želi spremembe, morate najprej pomisliti, kako bi ji kratki lasje najbolj pristajali. Oblika obraza, tekstura las, življenjski stil, kako si bo lahko sama doma vzdrževala frizuro. Svetujte ji tudi pramena, s katerimi poudarimo določene detajle frizure.

Prav tako tudi ustrezne izdelke, s katerimi bo lahko doma sama ustvarila dober styling. Pri kratkih laseh je stilistova strokovna presoja glede stila in primernosti pomembnejša od samega tehničnega striženja.

Cos je pripravil še nekaj nasvetov za striženje in stiliranje kratkih las:

1. Posodobite svoje znanje. Osnove striženja so pomembne. Po potrebi obiščite osvežitveni tečaj.

2. Primernost je ključna. Razumeti morate oblike obraza in kaj je primerno za določeno strukturo kosti. Kako kratka naj bo frizura? Kako delujejo kratki lasje v kombinaciji s frufrujem ali naravno skodranimi lasmi?

3. Priporočajte izdelke. Razumite, kako določen izdelek deluje na kratkih laseh. Strankam svetujte, kako si lahko doma same, s čim manj truda uredijo frizuro.

4. Individualni slog. Ne strizite las samo zato, da bi bili v trendu. Pri kratkih laseh gre predvsem za individualnost. Če nekomu nekaj ne ustreza, svetujte njemu lasten stil.

5. Razumevanje vzorcev rasti. Frizura se bo v času rasti spreminjala, poskrbite, da bo stranka izgledala dobro. Ni nujno, da se bo stranka vrnila v salon od šest do osem tednov kasneje. Naj se vrne, ker si bo želela krajšanje las, in ne, ker bo videti neurejena!

Foto: Jack Eames / Več o Cosu Sakkasu: Instagram: @cossakkas