80 let frizerstva Tasič

Ko lasje govorijo …

Slovenj Gradec, 5. september 2019

Frizerstvo Tasič letos praznuje osem desetletij neprekinjenega delovanja. Ob tej priložnosti so v Koroškem pokrajinskem muzeju Slovenj Gradec pripravili razstavo z naslovom Ko lasje govorijo … 80 let frizerstva Tasič.

Na razstavi predstavljajo zgodbe treh generacij frizerjev. Poleg življenjske zgodbe Jožeta Tasiča še zgodbe hčerke Marije Jurgec in sina Cirila Tasiča ter vnukov Bojana Jurgca in Metoda Tasiča. Razstavo dopolnjuje staro družinsko frizersko orodje in fotografski material. Frizersko zgodbo je začel Jože Tasič, ki je skupaj z ženo Marijo leta 1939 v Mežici odprl prvi frizerski salon, ki ni imel tekoče vode. To so nosili iz vodnjaka in jo greli na peči. V tistih časih so bili frizerski saloni namenjeni le moškim, ki so prihajali na britje, oblikovanje brade in nego brkov. Ženske so začele obiskovati frizerske salone šele po drugi svetovni vojni in odprli so še en salon, saj so bili takrat saloni ločeni na salon za moške in ženske. Ženskega je vodila Marija, moškega Jože. Leta 1961 je Mežico zajelo močno neurje in zaradi poplav je družina ostala brez doma in obeh salonov. Preselili so se v nedokončano hišo na Trgu svobode 14, kjer salon Tasič deluje še danes. Jože je, dokler je še mogel, pomagal v salonu. Na koncu je umival lase, zlagal brisače, kuhal kavo in sprejemal telefonske klice.

Hči Marija, poročena Jurgec, se najprej ni želela izučiti za frizerko, a oče je vztrajal. Specializirala se je za žensko frizerstvo in sčasoma prevzela ženski salon. Kasneje je odprla svoj salon v domači hiši. Nad frizerstvom se je navdušil tudi njen sin Bojan, ki je v Prevaljah še danes priznan frizer.

Tudi sin Ciril se je upiral ideji, da postane frizer, a je tudi on popustil. Danes pravi, da mu ni žal, in je hvaležen očetu, da je vztrajal. Ciril je bil v nekdanji Jugoslaviji eden prvih, ki je v sedemdesetih letih znal ženske postriči ‘na gobico’. Leta 1980 je skupaj z ženo Marjeto prevzel očetov salon. V osemdesetih letih je bil znan predvsem po trajni ondulaciji »afro look«. Bil je aktiven v Klubu frizerjev Maribor. Med drugim je bil predsednik frizerske sekcije Mežiške doline. Skupaj z ženo sta še vedno aktivna v frizerskem salonu.

Nad frizerstvom se je navdušil tudi Cirilov sin Metod. Pri dvanajstih letih je prvič prijel za frizerske škarje in postrigel svojega prijatelja Aleksandra Paplerja. Po končani frizerski šoli se je med drugim izobraževal tudi v Londonu. Danes ustvarja pod svojo blagovno znamko in velja za enega vidnejših predstavnikov družine zadnjega obdobja. Frizersko šolo je zaključil tudi njegov sin Luka.

Razstava se je decembra preselila iz Slovenj Gradca v Mežico.