140 let poklicnega in strokovnega izobraževanja v Celju

Celje, 10. april 2024

Šolski center Celje je na prav poseben način obeležil 140 let poklicnega in strokovnega izobraževanja v Celju. Občinstvo Modre dvorane Kongresnega centra Celje je uživalo v dinamičnem, sproščenem in raznolikem programu, ki sta ga z duhovitimi rimami spretno povezala voditelja, znana pod umetniškim imenom Um & Kuna.

Dijaki in njihovi mentorji so z modnimi kreacijami na teme Etno, Reciklaža, Xxl, Zadrge in Vesolje navdušili s svojo spretnostjo in kreativnim pristopom k modnemu oblikovanju, kjer niso manjkale niti premišljene pričeske. Dijaki so na odru prikazali svojo ustvarjalnost, inovativnost in drznost. Za jubilejno praznovanje so posebej izdelali tudi avtorsko čipko, v kateri so domiselno združili vse izobraževalne programe.

»Dijaki so se skozi vse leto aktivno pripravljali na nocojšnji večer. Njihovo ustvarjanje ima pridih tradicije, postavljeno je v sedanjost, hkrati pa prikazuje, kako si želijo videti svojo prihodnost,« je v svojem nagovoru povedala Saša Silovšek, ravnateljica SŠ SDL.

Med slavnostnimi govorci sta bila tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Dario Felda in župan Mestne občine Celje Mitja Kovač, ki je med drugim povedal »Kot vidimo danes na tej prireditvi, je šola res sposobna prilagajanja aktualnim trendom in potrebam. Tako odlično odgovarja ne le na želje in izzive, ki si jih posamezni dijaki postavljajo v svojem življenju, pač pa tudi na širše potrebe gospodarstva.« Ob praznovanju jubilejnega leta je šola izdala zbornik, pripravila razstavo izdelkov dijakov in zgodovinski pregled razvoja poklicnega šolstva na Celjskem. Začetki segajo v leto 1883, ko je Celje dobilo obrtno nadaljevalno šolo, ki predstavlja začetek poklicnega in strokovnega šolstva v Celju. Šolski center Celje danes velja za enega največjih šolskih centrov v državi in ponuja več kot 30 programov. Med njimi tudi frizerstvo, ki so ga uvedli s šolskim letom 1960/61.

Tekst: Nina Nagode, Foto: Šolski center Celje